Kadri Akkaya / Fotoğraflar: Isabelle M. Beck
Çocuklarla beraber ve çocuklar için önde giden bir atlı Mustafa Ruhi Şirin.
1990 yılında kuruluşunu gerçekleştirdiği Çocuk Vakfı Başkanlığı yanında; şiir, masal ve hikâye türlerinde yazdığı çocuk kitapları Arapça’dan Urduca’ya kadar on lisanda çevrildi. Dünyaca ünlü yazarımız, Türkiye’de ve diğer çoğrafyalarda çocuk dünyasına yönelik çalışmaları ile de tanınıyor. Türkiye’de ilki 1987’de yayımlanan üç çocuk edebiyatı yıllığının yayınını yönetti. Çocuk ve masal edebiyatı konularında araştırma kitapları yayımlandı. Medya ve çocuk hakları eksenli kitaplar yazdı. TRT’de çocuklar için radyo ve televizyon programları hazırladı. Şahsı, eserleri ve cennetin kokusunu getiren çocuklar konusundaki uğraşları üniversitelerde yüksek lisans, doktora ve doçentlik tez konuları oldu. Kırklareli Üniversitesi kendisine fahri doktora ünvanı verdi.
En son uğraşı Türkiye’de bir ilk ve çoğu ülkelere de örnek olacak büyük bir etkinliğin, yani 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi’nin hazırlığı: Çocuk Vakfı önderliğinde Başbakanlık Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu iş birliğinde, Prof. Dr. Halûk Yavuzer’in Kongre Başkanlığı’nda, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın himayesinde ve Mustafa Ruhi Şirin’in sözcülüğünde 14-15 Kasım 2013 tarihinde İstanbul’da “1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi” düzenlenleycek. Kongreye, başta Türkiye olmak üzere Avrupa’da yaşayan Türk çocukları da davetli.
Kongre, çocukların her türlü medyanın olumsuz etkilerinden nasıl korunacağı ve olumlu etkilerinden ne şekilde yararlanacağına odaklanacak. Kongreye yurt içinden ve yurt dışından seçkin çocuk medyası uzmanları katılacak ve kongreyi çocuk ve yetişkinler eş mevkidaşca beraber yönetecek.
Kongrede çocuklar, ‘Ben ve İletişim Araçları’başlığı altında hazırladıkları yazılı, sesli ya da görüntülü eserlerle iletişim araçlarının olumlu ve olumsuz etkileri hakkında görüş bildirecek. Yani, 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi’nin bütün süreçleri çocuğa ve bildireceği görüşlere saygı ilkesi çerçevesinde gerçekleşecek.
Çocuk Delegeler, kongrede görüş bildireceği gibi, yetişkinlerle eşit haklara sahip olarak oy da kullanabilecekler. Kongre, çocuk ve yetişkin Divan Başkanları ve Divan Üyeleri tarafından yönetilecek. Çocuk Delege seçilenlerin her biri Kongre Sözcüsü de seçilmiş olacak.
Kongre’nin sonunda 15 çocuk ve 15 yetişkinden oluşacak ve dört yıl görev yapacak Çocuk ve Medya İzleme Kurulu seçilecek. Kongre kapanış bildirisi ve taslağı çocuk ve yetişkinlerce beraber hazırlanacak ‘1.Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi ve Uygulama Planı 2014-2018 Belgesi’çocuk ve yetişkin delegeler tarafından tekrar gözden geçirilerek kabul edildikten sonra okunacak.
Çocukları birer şahsiyet olarak görenler, her yıl olduğu gibi geçen yıl da çocuklar için daha güzel günler hayal etmişti. Ne yazık ki çoğu gerçekleşmedi. Bunları tek tek telafi yolunda sürekli emek sarf ediyor M. Ruhi Şirin.
Başkanı olduğu Çocuk Vakfı eksenli çalışmalarıyla Türkiye’nin aktüel gündeminde olan Türkiye’nin yeni anayasasında ‘çocuk haklarının da’ yer alması için ulaşabildiği tüm çocuklar ve çocuk konusunda duyarlı kurum ve kuruluşlarla beraber hareket ediyor.
Çağımızın değerli münevverlerinden şair Sezai Karakoç’un ödünçlüğünde söylemek gerekirse: “Ötelerden gelen müjdeli bir haber” olan çocuğun, taşıdığı asli mesajın anlanmasına ve anlatılmasına ve de hayata geçirilmesine vesile olmak en birincil amaçlarından biri, şair Mustafa Ruhi Şirin’in.
“İnsanoğlu var oldukça ne hayalkurmaktan vazgeçebilir ne de umut tükenir” diyor M. Ruhi Şirin. O halde, sizler ve bizler hayal etmeye ve ‘umudu tazelemeye’devam edeceğiz. Kiminle mi? Çocuklarla ve kendindeki çocuğu yok etmemiş,çocuğa sevgi ve çocuğun şahsiyetine saygı duymayı bilen M. Ruhi Şirin’ce yetişkinlerle.
DERGÂH Edebiyat Sanat Kültür Dergisi, 285, sayfa 5-6.