Müslümanlar Almanya’da toplumsal özne olma yolunda

Almanya’daki müslümanların üst çatı kuruluşları iki Almanya’nın birleşme gününde her yıl ülke çapında camii ve kültür merkezlerinde düzenledikleri ‘açık kapı günü’’nü bu sene 15. kez açmış oldular.


Almanya’daki müslümanların dört çatı kuruluşu Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Almanya İslam Konseyi (İslamrat), İslam Kültür Merkezleri Birliği (VİKZ) ve Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi’nin (ZMD) birlikte oluşturduğu üst çatı kuruluşu KRM (Koordinationsrat der Muslime in Deutschland) her yıl olduğu gibi bu sene de Almanya’nın birleşme günü olan 3 ekim günü kendilerine bağlı tüm Almanya çapındaki 2500’e yakın camii ve kültür merkezlerinde açık kapı günü düzenledi.

Açık kapı gününün merkezi açılış proğramı DİTİB’in Köln’de yeni inşa edilmekte ve henüz tam bitmemiş olan Köln merkez camii ve kültür merkezi binasında yapıldı. Müslümanlar Merkez Konseyi genel sekreteri Nurhan Soykan’ın moderasyonluğundaki proğramda KRM’in son dönem sözcüsü Ali Kızılkaya açılış konuşması yaptı ve gelecek dönemin sözcüsü seçilen ’ye çalışmalarında başarılar diledi. Alman müslümanı, saygın ve aksakal Dr. Wilfried Murad Hofmann toplantıya icabet eden tüm dinleyenlere ‘İslam kültür ve sanatı’ konularında kısa ve öz bir tebliğ verdi.

Bu merkezi açılış proğramının hemen ardından Türkiye’nin Almanya’daki Din İşleri Müsteşarı ve DİTİB Türk İslam Birliği başkanı Prof. Dr. Ali Dere bir selamlama konuşmasıyla Köln merkezdeki açık camii kapı gününü açtı ve bu vesileyle insanların etkinlikler çerçevesinde biribirleriyle tanışacak olmalarına; kültür ve sanat üzerinden kendilerine yeni ufuklar açacak olmalarına sevindiğini dile getirdi.


Gerek Ali Kızılkaya gerekse Ali Dere basın önünde tekrar bir konuyu, yani Almanya’daki tüm müslümanların şu an gündemlerine giren, Almanya İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir kurumun başlattığı ve müslümanların toplumsal bir gurup olarak biraz da nesneleştirilmesine, hatta sanki potansiyel bir tehlikeymişcesine algılanmalarına vesile olan ‘kayıp’ afiş kampanyasının durdurulması yönündeki taleblerini tekrarlamak oldu.
Adı geçen dört toplum kuruluşunun oluşturduğu üst çatı kuruluşu KRM’in önündeki gelecek gündemlerden biri de, bir mahkeme kararı ile Almanya’daki müslüman erkek çocuklara sünnet yasağının kaldırılması ya da islam kültür ve gelenekleri çerçevesinde icrasının yeni     bir yasa ile teminat altına alınması olacak.


Önümüzdeki yakın zamanda Almanya’nın artık (de facto) çokkültürlü bir göçmen ülke toplumu olduğunu kabül edip etmediğini ya da farklı kültürleri aynı göz hizasında görmeyerek onların tümünü, sünnet örneğinde musevi ve müslümanlara şu an tatbik edildiği gibi, sadece ve sadece ‘öncü kültür’ çerçevesinde mi ancak yaşam alanı vereceğidir.

 

 

 

 

 

 

 

Kadri Akkaya / Fotoğraflar: Isabelle M. Beck

Müslümanlar Almanya’da toplumsal özne olma yolunda

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s